Beleidsvelden

2.4 Openbaar groen, bossen en landschap

Wat is onze uitdaging en wat gaan we daar voor doen?

In het openbaar groen binnen de woonkernen zetten we in op vergroening van de leefomgeving. We streven, met het oog op biodiversiteit, naar een gevarieerdere beplanting. Bij herinrichtingen, omvormingen of nieuwe aanleg wordt dit als uitgangspunt gehanteerd. Hierbij wordt ook gekeken naar maatregelen in het kader van klimaatadaptatie (o.a. tegengaan wateroverlast/ verdroging en beperken / verminderen hittestress). We zullen anticiperen op de toename van het aantal droge periodes. We zullen dan ook inzetten op meer water gegeven van bomen en heesters en het toepassen van grondverbeteringsproducten zodat water langer vastgehouden wordt. Daar waar mogelijk maken we combinaties.
We breiden het areaal openbaar groen zowel kwalitatief als kwantitatief uit, zodat voldaan wordt aan de streefwaarden zoals die in het Beleidsplan Openbaar Groen 2020 zijn vastgelegd. Daarnaast zal de openbare ruimte van het Klaver 4 gebied versneld worden overgedragen aan de gemeente. We koppelen de inhaalslag voor het openbaar groen aan de aanpak tegen hittestress en het voorkomen van wateroverlast (koppelen van functies).

Met betrekking tot de landschapselementen, bossen en natuurgebieden wordt volop ingezet op het verbeteren en behouden van de huidige kwaliteiten van genoemde elementen. Onze bossen en landschapselementen hebben veel te leiden gehad onder de droogteperiodes van de afgelopen jaren. Gericht beheer & onderhoud en meer diversiteit in klimaatbestendige (boom)soorten moet leiden tot kwaliteitsverbetering. Dit met het oog op de effecten van klimaatveranderingen. Hiermee wordt tevens een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de biodiversiteit.
Voor het boombeheer zijn een aantal locaties van 3 naar 6 jaar periodiek onderhoud gegaan. Uitdaging is om het boombeheer en boombestand op peil te houden in deze veranderende wereld.

We breiden het areaal natuurgebieden uit door het benutten van kansen als die zich voordoen. Dit levert ook weer een positieve bijdrage aan het CO2-, Stikstof-, Fijnstofvraagstuk en is natuurlijk van invloed op de klimaatadaptieve maatregelen die genomen moeten worden. Voor bossen komt dit jaar een nieuw werkplan met de looptijd van 10 jaar.
We zoeken naar een gezonde balans tussen de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen enerzijds en de landschappelijke waarden anderzijds in het landschap. We zorgen voor het behouden en inpassen van typerende landschapskarakteristieken (ontstaansgeschiedenis, gebruiks- en belevingswaarden, karakteristieken e.d.) bij de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen.  
Bij grotere transitieopgaves zullen we het natuurlijke systeem van het landschap nadrukkelijk als basisuitgangspunt hanteren.
We werken voortdurend aan kwalitatieve ruimtelijke ontwikkelingen die bijdragen aan een aantrekkelijk landschap voor Horst aan de Maas om te wonen, werken en recreëren. Hierbij betrekken we inwoners en landschapsorganisaties bij de inrichting in onze wijken en ons buitengebied.

Kaders

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2022 13:16:07 met de export van 10/19/2022 11:55:57