We heten bezoekers welkom in Horst aan de Maas
We willen dat Horst aan de Maas de komende jaren aantrekkelijk blijft voor toeristen en onze inwoners.Dat doen we o.a. door samen met ondernemers en andere partners in de vrijetijdseconomie nieuwe product-marktcombinaties te ontwikkelen. Zo organiseren we bijvoorbeeld een toeristische netwerkdag.
Belangrijk hierbij is het verbinden van verschillende sectoren zoals: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, horeca, landschap, cultuur, erfgoed, detailhandel en agrotoerisme.
We geven als dat mogelijk is ondernemers ruimte om zich toekomstbestendig te ontwikkelen in balans met de omgeving. De omgevingsvisie zal inzicht geven in wat we willen behouden en beschermen.
Regionaal werken we samen aan een vitale vrijetijdssector. Het geactualiseerde actieprogramma ‘Vrijetijdseconomie Noord-Limburg 2018-2025’ vormt hiervoor de basis. Dit leidt tot hernieuwde focus en projecten voor de vrijetijdseconomie en het vrijetijdslandschap waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Het geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. zal de komende jaren verder zichtbaar en beleefbaar worden in samenwerking met de gemeenten, provincies en waterschappen om zo uiteindelijk te komen tot een Unseco Geopark status.
De omgevingswet
Op 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet, de grootste stelselwijziging in decennia, in werking. Onze inzet is erop gericht om dan de basis op orde te hebben. De omgevingsvisie en het omgevingsplan zijn in ontwikkeling. In 2022-2023 worden nieuwe processen en procedures gestart, die ook continu geëvalueerd en bijgesteld worden met het oog op efficiëntie en kwaliteit van dienstverlening.
Ook starten we met het aanpassen van beleid en regelgeving. Het leren en ontwikkelen van medewerkers op inhoud, houding en gedrag is een belangrijk onderdeel om onze dienstverlening op orde te krijgen. Als gemeente is het van belang flexibel (wendbaar) en efficiënt in te kunnen spelen op vragen en veranderingen ‘buiten’ en tegelijkertijd in control zijn en blijven. Verantwoordelijk en aanspreekbaar blijven voor het adequaat oplossen van vraagstukken; efficiënt en innovatief, koersvast en tegelijkertijd co-creërend, betrouwbaar en vertrouwen gevend.
Agrarische sector
Uitvoering Visie veehouderij
Op 13 juli 2021 stelde de gemeenteraad de Visie op veehouderij vast. Dat is de basis om samen met de sector verder te werken aan een buitengebied waar het goed wonen, werken en recreëren is en waar de veehouderij economisch gezond blijft op een locatie die daar ook in de toekomst geschikt voor is.
Daarnaast zorgen we ervoor dat de leefomgeving bij veehouderijen verbetert. De invloed van landelijke ontwikkelingen, zoals de aanpak stikstof en natuurherstelmaatregelen, op de visie veehouderij Horst aan de Maas worden groter nu het rijk vergaande maatregelen afkondigde. We zullen hierop in 2023 anticiperen bij de acties en maatregelen uit het uitvoeringsprogramma van de visie veehouderij.
Voedingstuinbouw, fruitteelt, boomkwekerij en glastuinbouw
We zitten in transitie van de landbouw. Landelijke tendensen als circulaire landbouw, natuurinclusieve landbouw worden gevolgd en waar dat kan, al dan niet in samenwerking met de regio, vertaald naar gemeentelijk beleid.
In lijn met de veehouderij stimuleren we de tuinbouwsector om duurzamer te worden. Zo leggen we samen met de sector de ideeën voor de toekomst vast in een tuinbouwvisie die in 2023 opgeleverd wordt. Met de gebiedsontwikkeling rondom Aardbeienland onder de noemer van de “fruitcampus” proberen we een grote gebiedsontwikkeling hier te stimuleren en faciliteren.
Door de doorontwikkeling van Brightlands Campus Greenport Venlo met als centraal thema voeding & gezondheid, future farming en biocirculaire economie kunnen we door onderzoek en innovatie in de agrarische sector belangrijke stappen zetten om te komen tot een duurzame toekomst. Zo zorgen we ervoor dat de tuinbouwbedrijven in onze regio hun belangrijke positie ook in de toekomst behouden.
Economische zaken
Het zijn moeilijke tijden voor vele bedrijven in onze gemeente en regio. De na-ijl effecten van de coronamaatregelen zijn nog merkbaar. Daarnaast zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals de enorme verhoging van energie- en grondstofprijzen en de beperkte beschikbaarheid van veel grondstoffen, voor vele sectoren erg merkbaar. Maar ook de huidige krapte en druk op de arbeidsmarkt maakt dat 2023 voor vele bedrijven een jaar met enorme uitdagingen gaat worden.
Dit alles betekent dat ook de (financiële) mogelijkheden voor verduurzaming onder druk staan.
Als gemeente zullen wij de knelpunten inventariseren en bedrijven waar dit mogelijk is begeleiden in toekomstbestendige keuzes. Het doel is de arbeidsmarkt meer in balans te brengen met regionaal beschikbare arbeidskrachten. Voor wat betreft ruimtebeslag richten we ons op regionale bedrijvigheid met name in sectoren die van oudsher in onze regio actief zijn. Denk hierbij aan agribusiness en daaraan gerelateerde maakindustrie en vrijetijdseconomie.
Regio Deal en Investeringsagenda Noord-Limburg
De acht gemeenten in Noord-Limburg willen samen de Gezondste Regio worden. Zij hebben met de provincie Limburg afgesproken welke projecten zij daarvoor gaan uitvoeren en hoeveel geld zij daar samen voor inzetten. Dat staat in de Investeringsagenda Noord-Limburg. We hebben hier ook afspraken over gemaakt met de Rijksoverheid. Die staan in de Regio Deal. In 2023 voeren de gemeenten samen met partners veel projecten uit. Het gaat om projecten binnen de thema’s ‘future farming’, ‘vitaal en gezond’, ‘talent aantrekken en behouden’, ‘veilige en leefbare omgeving’ en ‘grensoverschrijdende samenwerking’.