Investeren in de zorg
Het huidige systeem in zorg en ondersteuning is onhoudbaar. De vraag stijgt en de capaciteit, zowel personeel als financieel, daalt. Voor ons een teken om het anders te gaan doen. 2023 staat voor ons in het teken van een tweesporen aanpak. We starten met een transformatieplan waarin een gezond leven en beschikbare zorg als je dat nodig hebt centraal staan. Ondertussen werken we met het huidige systeem om mensen in kwetsbare situaties te helpen. We verbeteren onze dienstverlening aan inwoners als het gaat om ondersteuning en zorg (Wmo en Jeugdwet) en investeren in onze samenleving (wijken en gemeenschappen).
Zo voeren we het verbeterplan WIZ uit waarmee we de wachttijden voor onze inwoners zo kort mogelijk houden. We zien meer zorgaanvragen en willen investeren in preventie (IN! Horst aan de Maas) om de stijgende kosten die hier het gevolg van zijn te beperken. Als (lichtere) problematiek aan de voorkant wordt opgepakt en opgelost, blijven de maatwerkvoorzieningen beter beschikbaar voor de complexere problematiek waarvoor hun expertise nodig is.
Gezondste regio 2025
In 2022 versterken we de beweging ‘positieve gezondheid’. Daarvoor kijken we naar wat mensen wél kunnen en wat zij belangrijk vinden in het leven. Dat doen we door samen te werken met allerlei organisaties in Noord-Limburg: scholen, bedrijven, vrijwilligersorganisaties en gemeenten. Ons doel: een gezonde leefstijl voor al onze inwoners. We gebruiken hiervoor het IJslandse model. Dit model gaat uit van het versterken en met elkaar in verbinding brengen van omgevingsfactoren zoals ouders, familie, onderwijs, meedoen en vrije tijd (sport en cultuur). Maar ook openbaar groen en schone lucht wordt hier in meegenomen.
Veerkrachtige gemeenschappen
De krachtige gemeenschappen die we in Horst aan de Maas hebben, moeten we koesteren. Het is belangrijk de komende jaren aandacht te geven aan de toekomstige relatie tussen overheid en deze gemeenschap. We hebben inwonersinitiatieven nodig en blijven hier dan ook in investeren. Dit doen we o.a. door Inwonersbegroting en buurtbudgetten.
In Horst aan de Maas experimenteren we hiermee in de wijkaanpak (Mussenbuurt, in de Riet en Norbertuswijk) en met America Left (zelf organiseren en verlenen van zorg). We verwachten dat dit soort aanpakken in de toekomst een besparing in de zorgkosten oplevert en dat de kwaliteit van zorg en ondersteuning hierdoor verbetert.
Nieuwkomers horen erbij
We huisvesten mensen die nieuw zijn in Nederland en zorgen ervoor dat deze zo goed mogelijk integreren en participeren in onze samenleving. We zetten in op taal, werk en meedoen. We streven ernaar dat ze prettig wonen, werken en verblijven in Horst aan de Maas en zoveel mogelijk meedoen in de samenleving, liefst via werk en anders via vrijwilligerswerk.
Een plek voor Arbeidsmigranten
Wij vinden het belangrijk dat arbeidsmigranten volwaardig mee (kunnen) doen in onze gemeente. Ook vinden we het belangrijk dat ze op een fatsoenlijke manier worden gehuisvest.
We zien dat de arbeidsmigranten nodig zijn voor onze economie, maar vinden dat de balans met onze dorpen en wijken in orde moet zijn. Wij als gemeente nemen onze verantwoordelijkheid en we zetten ons in om werkgevers, huisvesters en de regio ook hun verantwoordelijkheid te laten nemen.
We willen meer grip te krijgen op de aantallen mensen dat hier werkt en woont, en focussen ons op het op orde krijgen van de vergunningen en het verbeteren van de registratie van de arbeidsmigrant. Hiervoor werken we samen met de rijksoverheid, werkgevers, onderwijs maar ook bijvoorbeeld zorgverzekeraars of een bank) Naast het versterken van de basis, gaan we aan de slag met het voorbeeldproject. Een huisvestingsproject, waarin de gemeente het voortouw neemt, dat als voorbeeld moet gaan dienen voor de manier waarop arbeidsmigranten worden gehuisvest en gefaciliteerd worden en er aandacht is voor de sociale integratie van deze groep mensen.