Beleidsvelden

3.1 Afvalverwijdering

Wat is onze uitdaging en wat gaan we daar voor doen?

Horst aan de Maas is al ruim 10 jaar koploper in Nederland als het om afvalscheiding gaat. Op de eerste plaats is dit te danken aan de inzet van al onze inwoners. Zij worden hierbij geholpen door onze unieke manier van afval inzamelen, die zich kenmerkt door het hoge serviceniveau. Aan dit hoge serviceniveau en onze koploperspositie houden wij de komende jaren vast.

Dit brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee, op praktisch en financieel gebied. Door stijgende loonkosten, veranderende Arbo-normen, recordhoge brandstof- en energieprijzen en de invoering van een CO2-heffing en toenemende circulaire verwerking, stijgen ook de kosten van de afvalinzameling en -verwerking. Dit gaan we voelen als we de komende jaren contracten moeten vernieuwen. De prijs van de inzameling en verwerking is een deel van het totaal van de Afvalstoffenheffing en zal de hoogte hiervan verder onder druk zetten.

Door ons afvalbeleid te evalueren, te onderzoeken wat met het oog op de Afvaldriehoek (service, kosten, milieu/duurzaamheid) onze opties zijn voor de toekomst en hier keuzes in te maken, zorgen we voor een duurzaam en effectief afvalbeleid waarbij we de kosten niet uit het oog verliezen.

In 2023 wordt het statiegeld op blikjes ingevoerd. De verwachting is dat dit, net als na invoering van het statiegeld op kleine plastic flesjes, tot een aanzienlijke afname van het zwerfafval zal leiden. Na de enorme toename van het aantal MooiMakers in 2020 en 2021, gaan we er voor zorgen dat we deze belangrijke groep vrijwillige zwerfafvalprikkers ook de komende jaren aan boord houden. Zo houden we Horst aan de Maas ook in de periode 2023-2026 samen schoon.

Kaders

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2022 13:16:07 met de export van 10/19/2022 11:55:57