Beleidsvelden

6.1 Openbare orde en veiligheid

Wat is onze uitdaging en wat gaan we daar voor doen?

Uitgangspunt is dat we vooral gaan doén. Plannen zijn er en nu is het tijd voor de uitvoering. Samen met inwoners, organisaties, ondernemers en regiogemeenten zorgen we dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen én veilig zijn in hun woon- en leefomgeving. De gemeente voert hierin regie vanuit het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2020-2023. Het IVP bevat de kaders, strategische uitgangspunten, prioriteiten en de hoofdlijnen van de aanpak. Centraal staan de thema's Ondermijning, kwetsbare groepen en de verbetering in de opvolging van meldingen overlast en veiligheid.
Het beleidsplan aanpak mensenhandel gemeenten Noord- en Midden-Limburg 'Naar een regio zonder uitbuiting’, legt de basis om mensenhandel in onze gemeente aan te pakken.
Ook wordt onze volle inzet gevraagd bij rampen en crises. Lastig te voorspellen is welke inzet dit precies vraagt in 2023. Denk aan de coronacrisis, hoogwater, brand, opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne, uit andere landen en de statushouders. De aanpak van dit alles vraagt een integrale benadering van fysieke, sociale en maatschappelijke veiligheid, gezondheid en openbare orde. Intensieve samenwerking intern en met externe partners is noodzaak gebleken en blijft het toverwoord.

De veiligheidsonderwerpen die deel uitmaken van het reguliere werkpakket zijn o.a. de aanpak van verkeersveiligheid (geborgd in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan en het Project Veilig op Weg), het alcohol- en drugsbeleid (geborgd in de Nota gezondheidsbeleid/programmalijn ‘Jong en Lekker in je Vel’ en het IJslands Preventiemodel) en aandacht voor veiligheid in de implementatie van de Omgevingswet. Op deze wijze proberen wij invulling te geven aan het groeiende pakket van veiligheidstaken.

Kaders

 

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2022 13:16:07 met de export van 10/19/2022 11:55:57